11 kwietnia 2018

Maślane ciasteczka

Witajcie. Dziś na blogu super ciasteczka maślane w dwóch smakach - waniliowym i kakaowym.
Z podanej porcji wyszło nam dwie standardowe blachy z wyposażenia piekarnika. Polecam gorąco!


Składniki:

2 szklanki mąki
120g masła
1 duże jajo
0,5 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina olejku waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao


Sposób wykonania:

1. W misce utrzeć cukier puder, jajko i miękkie masło. Dodać pozostałe składniki (poza kakao) i zmiksować. Następnie ciasto chwilkę wyrobić ręcznie, podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wyrobić. Obie kulki ciasta owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wyciąć dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170 st.C przez ok 10 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Lubię maślane ciasto i ciasteczka, bo są takie delikatne. Ciasteczka są o tyle lepsze, że można przechować w pudełeczku na różne okazje (jeśli się ich wcześniej nie zje). Piję teraz kawę, więc przydałyby mi się akurat teraz:)
    Miłego dnia Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zamierzam zrobić te delikatne, zdrowe ciasteczka dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla dzieci idealne. Do tego będą mieć frajdę przy wycinaniu ciasteczek. Udanych wypieków.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!