25 września 2015

Kompot z jabłek i winogron

Winogrona i jabłka to kwintesencja smaku jesieni.


Składniki:

2 małe jabłka
4 kiści winogron - u mnie obie wersje i z jasnym i ciemnym winogronem
cukier do smaku
1 gałązka świeżej mięty
2,5 litry wody

Sposób wykonania:

1. Owoce myjemy. Winogrona obieramy z gałązek.
2. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na plastry.
3. Owoce zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2-3 minutki na małym ogniu.
4. Gotowy kompot słodzimy do smaku i dorzucamy do niego gałązkę mięty. Pozostawiamy do wystudzenia.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!