30 sierpnia 2015

Surówka z białej kapusty na dwa sposoby

Dziś surówka obiadowa na bazie białej kapusty. Przedstawiam dwie wersje, niewiele się od siebie różnią, choć mają nieco inny smak, ale zapewniam, że obie są pyszne!

 

Składniki:

Wersja I:
1/4 główki kapusty
1 marchew
1/2 dużej czerwonej papryki
1/2 cebuli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu winnego
sól
siekany koperek

Wersja II:
1/4 główki kapusty
2 marchewki
1 jabłko
1 czerwona papryka
siekana natka pietruszki i selera
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Kapustę drobno poszatkować, lekko posolić, odstawić na kwadrans.
2. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki: marchew (i jabłko) zetrzeć na tarce, paprykę (i cebulę) drobno posiekać.
3. Cebulę odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać pozostałe składniki, doprawić przyprawami, wymieszać. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Lubię je, chociaż nie wszyscy przepadają za paprykę, więc czasami ją pomijam:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!